سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بیدار باش و چهره حقیقی بسیجی ها؟؟

سه شنبه 91/7/18 9:0 صبح| نقد انتقاد سریال بیدار باش بیدارباش صدا و سیما تلویزیون کم کاری | نظر

 

        حسن باقری در جایی میگوید( در کتاب پنهان زیر باران)شهادت دست خودمان است فقط تلاش زیاد و خلوص نیت میخواهد.

               آیا بیدار باش چهره حقیقی بسیجی ها و شهدا را نشان داد؟

همانطور که در زمان جنگ رزمندگان اسلام برای انجام کارهایشان حداکثر تلاش و خلوص خودشان را به کار میبستند جا دارد که آنهایی هم که درباره آنها فیلم میسازند همین خصلت را داشته باشند . عرصه فیلم دفاع مقدس جای سمبل کاری و باری به هر جهت کردن نیست. حال وقت آن است که بپرسیم آیا بیدار باش چهره حقیقی بسیجی ها و شهدا را نشان داد؟ آیا مسئولین ساخت بیدار باش حداکثر تلاششان را برای نشان دادن چهره حقیقی شهدا و رزمندگان ما کردند؟

آیا ما نباید بپرسیم برای نوشتن فیلمنامه این سریال چند تا کتاب در مورد جبهه و جنگ خوانده شده ؟آیا حالات و روحیات بسیجیان را از خودتان درآوردید یا نه پس از دیدن چندین مستند و خواندن خاطرات بسیار ? با احوال و طرز فکر و سلوک و تیپ شخصیتی انها آشنا شدید؟این رزمندگانی که شما نشان میدهید بر طبق کدام الگوها شخصیت پردازی شدند؟ (هنر یک کارگردان این است که واقعیت ها را به طور قابل پذیرش به بیننده انتقال دهد طوری که باعث لوث شدن آنها نشود. خیلی از صحنه ها به همین علت وقت کافی نگذاشتن و به روحیات وارد نبودن لوث شده بود مثلا همان صحنه شب عملیات  و گریه بچه های کم سن و سال و نوجوان که ما را ببرید تو خط  و حمله به علت بد اجرا شدن به جای اینکه حال معنوی بدهد انسان را زده میکرد)

وقتی رزمندگان اطلاعات عملیات برای انجام عملیات خیبر در هور حدود 400 عملیات شناسایی با گزارش مکتوب در عرض یک سال انجام دادند ما نباید برای ساختن فیل انها حداقل 20تا کتاب خوانده باشیم؟

شوخی که نیست هر انسانی از کارش هدف دارد.ما به عنوان یک مسلمان از ساختن یک فیلم جبهه ای هدف داریم.هدف شما چه بود؟

نگوئید که هدف سیما نگه داشتن مردم پای تلویزیون یا پر کردن اوقات فراغت و یا خنداندن مردم است. اینها میتوانند وسیله باشند ولی هدف نه. این اهداف حتی در ژانر های دیگر نیز اهداف میانی به حساب می آیند.

توضیح آنکه مثلا میگوییم در یک فیلم طنز هدف اصلی خنداندن مردم نیست . بلکه هدف این است که به وسیله طنز و با خنداندن مردم ? مخاطب بیشتر جذب شود و راحت تر مطلب مورد نظر فیلم را قبول کند.در حقیقت ما بتوانیم لا به لای خنده و طنز کار فرهنگی خودمان را پیاده کنیم.نمونه خوب چنین کارهایی را میتوان در دهه های قبل سیما جستجو کرد.کارهایی مثل روزی روزگاری که در عین مفرح بودن اموزنده هم بود یک لقمه نان و نمک حلال زندگی مراد بیگ را عوض کرد ... بگذریم که حالا متاسفانه کار طنز در سیما هدفش شده خنداندن و این باعث شده به سمت لودگی پیش برود.طنزی که هدفش فقط خنداندن باشد و نتواند بگوید میخنداند که چه بشود ? به سمت لودگی پیش میرود.

به همان نسبت هدف  پر کردن اوقات فراغت تبدیل میشود به پر کردن اوقات فراغت به نحو احسن.که الآن متاسفانه گویا این کلمه "احسن" از یاد سیما رفته است. فقط میگوید پر کردن اوقات فراغت و دیگر احسن و غیر احسنش مطرح نیست .حا لا با چه روشی مهم نیست و همین است که کار را کشانده به ساز و آواز و شوخیهای سبک و غیبتهای تصویری و... توی سیما!!!

در مورد نگه داشتن مردم پای تلویزیون هم نگه داریم که چه بشود؟ که پای ماهواره نرود؟ که چه بشود؟ کار بد و گناه را از آنها یاد نگیرد و بیاید از ما یاد بگیرد؟ یا نه هدف این است که مردم از گناه دور شوند و با گناه آشنا نشوند.

( البته باز هم همه اهداف میانی هستند تا آنجا که به خدا برسیم یعنی بتوانیم بگوییم مثلا مردم بخندند تا جذب برنامه شوند تا ما فرهنگ اسلامی را آرام آرام با همین برنامه یادشان دهیم تا جامعه ای اسلامی داشته باشیم چون خدا چنین از ما میخواهد و چنین دستوری داده.تا ما وظیفه خودمان را درست انجام دهیم تا خدا از ما راضی باشد. یعنی همه اهداف ما باید به این چند جمله برسد: چون خدا چنین از ما میخواهد و چنین دستوری داده.تا ما وظیفه خودمان را درست انجام دهیم تا خدا از ما راضی باشد.)

وقتی هدف درست تعیین شود وسیله هم درست انتخاب میشود .آن وقت است که نمیرویم خودمان به بهانه نشان دادن بدی کشف حجاب در دوره رضاخان ? توی صدا و سیما کشف حجاب کنیم!!!و دوس دختر دوست پسر بازی و روابط ناهنجار و غیر اسلامی و ... را رواج دهیم! چیزی که در سریال کلاه پهلوی دارد اتفاق میافتد. اگر به این توجه داشتند که هدف میانی آنها تبلیغ حجاب و اعلام انزجار از کشف حجاب است ? آن وقت قائدتا میفهمیدند که خودشان نباید کشف حجاب کنند. و ار آن مهمتر اگر دقت داشتند که هدف اصلی رضایت خداست به خودشان اجازه نمیدادند که قوانین اسلام را زیر پا بگذارند و زنان بازیگرشان را به بیحجابی و ادا و اطوار در حرکت و لاس با نامحرم تشویق نمیکردند.... کاری که مطمئنا خدا را خشنود نمیکند...

اشتباه در فهم هدف یک کار چقدر زیانبار است و حتی ممکن است به خود هدف اصلی ضربه بزند.

الان ما باید ببینیم هدف ما از نشان دادن ژنر دفاع مقدس چیست؟ یکی از اهداف این ژانر نشان دادن بعد عملی اسلام است. نشان دادن زندگی رزمندگان میتواند راه درست زندگی کردن را به ما نشان دهد و سر بزنگاه ما را راهنمایی کند. (انها چطور با نا محرم رفتار میکردند? چطور با پدر و مادر رفتار میکردند? با دوست با همکار و همسایه چه میکردند. در قبال رهبرشان چگونه بودند .در قبال گناه دیگران چه میکردند؟ اگر گناه جنبه عمومی داشت چه میکردند؟ برای دوری از گناه چه میکردند؟ اصلا چه شد که به این مقامات و حالات خوش رسیدند و توفیق شهادت یافتند؟ و ....) نشان دادن رشادتها و رادمردی های رزمندگان و نیز عنایات معصومین به آنها عظمت آنها را به ما نشان میدهد و عشق و علاقه آنها به خدا و اسلام باعث عزیز شدن ایشان در نزد ما میشود و زمینه را برای الگو گیری از آنها در روان ما آماده میکند.  اینها خصوصا برای نسل بعدی که خودشان جبهه و شهدا را ندیده اند بسیار لازم است تا هم از گذشته خود آگاه شوند و هم بدانند چه باید بکنند و الگو بگیرند.

حال اگر سیما بیاید و در باب دفاع مقدس فیلمی بسازد که زاییده خیال نویسندگان است و توهمی است و از خاطرات و مستندات واقعی -که بسیار زیاد هم هستند- به دور است و به هیچ مدرکی هم مستند نیست و صرفا توهم محض است / آیا این اهداف برآورده میشود؟ سریالی که نه شخصیت پردازیهایش به شخصیت رزمندگان دفاع مقدس شبیه است ونه منش آنها را توانسته به خوبی نشان بدهد . اکثرش تراوشات ذهنی یک نویسنده و با صحنه سازیها و اجرای بسیار فیلمی و غیر واقعی. خوب اینکه خودش به هدف ما که شناساندن رزمندگان اسلام بود ضربه میزند! آن تیپ رزمنده ای که شما ساختید اصلا وجود ندارد که ما بخواهیم ازش الگو بگیریم!و اگر هم بخواهیم الگو بگیریم چیزی برای الگو گرفتن نداشت!

اینکه نمیشود کارگردان و نویسنده بدون اینکه تحقیق کند و بداند یک رزمنده مسلمان با خلوص نیت در زمان جنگ چگونه فکر میکند / چگونه حرف میزند/ چگونه شوخی میکند/ چگونه با نا محرم صحبت میکند و ... بیاید و احیانا با شنیده های اندک خود بگوید لابد اینجا اینطوری میکرده حتما بعدش هم اونجوری میکرده و .... باری به هر جهت نوشتن که نمیشود.

(جالب است که نویسنده این سریال آقای تراب نژاد خود در مصاحبه ای با سایت فارس نیوز میگوید:

" تعامل ما با ایشان (اقای نوری بازیگر نقش صادق)سر پروژه هم بسیار خوب بود. مثلا ما جاهایی برای او بد و بیراه نوشته بودیم و او خودش می‌گفت که یک بسیجی با مختصاتی که شما می‌گویید، چنین رفتارهایی ندارد."

این مثال خوبی است از عدم شناخت نویسنده از شخصیت و منش رزمندگان تا آن حد که آقای نوری که خودش متولد سال 65 است باید بیاید و بد و بیراه هایی را که قرار بوده بسیجی فیلم بگوید حذف کند!!!

الان نمونه اش در این سریال بیدارباش زیاد است.اینطور رفتار محرم و نامحرم در جبهه ها را از کجا آورده اند؟کدام دختری بوده که دختر عادی هم نبوده تازه پدرش  فرمانده جبهه ومذهبی و وزیر زمان جنگ است و آن دختر اینطور راحت با نامحرم توی آن دوره اول انقلاب و توی جبهه و با بسیجیان گپ دو نفره میزده و توی تخم چشم نامحرم میکرده و با مرد و زن یک طور حرف میزده؟آن هم با آرایش کافی!

برای یک نمونه من عکسش را گذاشتم . عکس فیلم بیدار باش که معلوم است اما بقیه را از مستند روایت فتح برداشتم. این زنان در مستند روایت فتح دارند با خبرنگار صحبت میکنند . در کل طول مصاحبه من دقت داشتم سرشان را بالا نکردند و به دوربین نگاه نکردند.از اول مصاحبه تا آخر مصاحبه!!!! من عکس شروع و پایان مصاحبه سه نفرشان را انداختم. تورا به خدا تیپی که سریال نشان داد از روی کیست؟ به اینها که شباهتی ندارد. آیا این خودش تحریف تاریخ جنگ ما نیست؟ آیا این خودش به فرهنگ جبهه ما صدمه نمیزند؟ آیا حق نداریم برای این صحنه از کارگردان بازخواست کنیم؟

زنان واقعی جبهه و زنان فیلمی

****

تهمت در بیدار باش

برای نمونه دیگر صحنه ایست که دختر حاج ماشاالله رئیس بسیج که بعدا قرار است فرمانده شهید !!بشود دارد با صادق که در فیلم بسیجی و رزمنده و در آینده هم بیسیم به دست ( به قول دوستان بیسیم به دست به عنوان  نماد اطلاعات و بسیج و سپاه و هرچه که میخواهید) دارند با هم حرف میزنند و هردو هم دلشان پیش هم گیر است و آقا صادق هم گاهی  زیر چشمی دید میزند و گاهی هم عیان .دختر رییس بسیج هم همینطور.( بابا الانش هم دختر های با خانواده مذهبی چنین نیستند.) عکسش را هم برایتان گذاشتم. تو را به خدا با عکس آن بالاییها چک کنید. آنها به دوربین هم نگاه نمیکردند چه برسد به نامحرم جوان... ان وقت در این فیلم این دختر رییس بسیج در زمان جنگ با پسر نامحرم بسیجی جوان ...

خاطرات خانم کاتبی از حاج احمد را نشنیدید؟ درمورد شهید همت و ... و رفتارشان با خانمها در مریوان؟ شهید ابراهیم هادی را میشناسید؟ خوب باید قبل از اینکه از بسیجیها بنویسید آن ها را بشناسید!!! بابا این بسیجی و این دخترهای زمان جنگتان در این فیلم از کجا آمده اند؟ منبعتان چیست؟؟؟؟...

آیا اینها تحریف دفاع مقدس ما نیست؟ تحریف گذشته ما نیست؟ ما بازیگران را چندان مقصر نمیدانیم اما نویسنده و کارگردان باید در مورد این کم کاری خود توضیح دهند.آیا صدا و سیما باید اینها را به این خاطر که " در کاری که شروع کرده اند زحمت تحقیق نکشیدند و قصه سرایی کردند( و نه روایت)و تیپ سازی کردند( بسیجی های مجعول درست کردند) و به جای ساخت و نشان دادن واقعیتها خودشان و از ذهن خودشان مطلب نوشتند و تحریف کردند تجلیل کند؟ یا نه باید مواخذه شوند ؟ بودجه این کار از بیت المال بود و روی هوا نوشته شده بود؟ چرا بیت المال را مصرف میکنند اما به آن اندازه آن زحمت تحقیق نمیکشند؟ به طوریکه  درعرض مدت کمی و برای مناسبت نوروز فیلمی  نوشته و ساخته میشود که به رزمنده ها و بسیجی ها ی ما انواع تهمت ها زده میشود؟( به عنوان مثال مقاله " تهمت به بسیج در سیما در سریال بیدارباش" را ببینید که در آن به جایی از سریال اشاره میشود که بسیج تهمت زده شده).

همیشه شنیدیم " خواهرم سرخی خونم را به سیاهی حجابت امانت دادم . پس امانتدار باش..." اینجا به چه امانت داده شده بود ؟ به رعنا خانم؟

دست آخر هم چند تا عکس از جبهه واقعی برایتان گذاشتم . انصافا حال و هوای این عکسها با چیزی که فیلم نشان داده چقدر فرق میکنه...

کجایند مردان بی ادعا...............

معنویت شهدای واقعی

آدرس مقاله تهمت به بسیج در سیما: http://bandemim.parsiblog.com/Posts/67