چگونه تلویزیون بر ماهواره پبروز میشود
پنج شنبه 90/2/8 10:32 صبح| نقد صدا و سیما تلویزیون ماهواره بند میم طنز لودگی | نظر
چگونه تلویزیون بر ماهواره پبروز میشود؟
اینکه ماهواره خوب است ؟ بد است؟ و... مطلب بحث برانگیزی است . چیزی که در این متن به آن اشاره میشود بحث چگونگی عملکرد صدا و سیما در مقابله با جنگ نرم ماهواره ها ست. چگونگی جذب مخاطب بیشتر و تاثیر گذاری بهتر.
در باب مقابله با تهدیدات ماهواره ها نهادهای زیادی دخیل هستند که به حق یکی از مهمترین این ارگانها سازمان صدا و سیما است . چرا که این نهاد میتواند با ساخت برنامه های با کیفیت و در عین حال منطبق با ارکان اسلامی حس نیاز به ماهواره ها را در بینندگان خود کم کرده و با پر کردن اوقات فراغت مردم به صورت سالم به طور کل زمینه را برای تمایل به ماهواره بین ببرد.یعنی صدا و سیما هم باید برنامه هایش را متنوع و در عین حال فرهنگی کند و هم حس نیازبه ماهواره را از بین ببرد. در این بین خود صدا و سیما باید سه نکته را رعایت کند:
1- صدا و سیما در برنامه هایش حتی برنامه های طنز , قبح : ماهواره داشتن/ضد قانون رفتار کردن / اعتیاد داشتن / قرص ایکس مصرف کردن / چشم چران بودن / هرزه بودن /دل نامحرم را به دست آوردن / بی غیرت بودن/عروسی های مختلط / رفتار اجتماعی ناهنجار داشتن / با خانواده بد رفتار کردن / فحش دادن / رعایت نکردن حرمت پدر و مادر و... را نشکند.
که متاسفانه خودتان میتوانید قضاوت کنید که چنین نیست. الان طنز در تلویزیون دقیقا روی موارد بالا میچرخد واین مطلب برای هیچ انسان با انصافی پوشیده نیست . متاسفانه خود تلویزیون دارد تبدیل به رسانه ای بد آموز میشود که به جای دنبال کردن اهداف بلندی مثل تربیت درست و اسلامی اجتماع , هدف خود را تفریح و پرکردن اوقات فراغت به هر نحوی قرار داده است. احتمالا شما هم مجبورشده باشید فرزندتان را از دیدن بعضی از برنامه ها منع کنید.در حالیکه خیلی لطیف میتوان در یک فیلم طنز به تربیت جامعه پرداخت .فکر کنم فیلمی مثل "روزی روزگاری(مراد بیگ)" الگویی نه کامل ولی در حد خود خوب به شمار میآمد.
2-نکته دوم اینکه قطعا صدا و سیما باید برنامه های با کیفیت تر و متنوع تری بسازد و البته همانطور که در بالا اشاره شد این برنامه ها باید کاملا منطبق بر اصول و باورهای اسلامی ما باشد. در این راستا پیشرفتهایی هم صورت گرفته. برنامه خوب مشاعره یکی از این صورتهای جدید است و جای تشکر دارد اما اکثر برنامه های تلویزیون حالت تکراری دارد . به طور مثال مسابقات آن! اکثرا کیفیت پائین تنوع در حد دکور! یا داستان سریالها و یا حتی شکل و ریتم سخنرانی ها .در مورد کیفیت هم تلویزیون باید در این مورد از افراد متخصص کمک بگیرد و اینطور نباشد که کسی الان در گروه سریال است فردا در مسابقات و پس فردا در عنوان مجری برنامه های سیاسی و دست آخر هم که همه کارگردان میشوند.تازه از اول هم در هیچ حوزه ای تخصص نداشتند. البته این در همه موارد نیست و در برنامه هایی که این تخصص گرایی رعایت شده نتیجه هم به دل مینشیند. برنامه هایی مثل عروه الوثقی/ مشاعره / سمت خدا / نود 90 / پلی به گذشته و... که هرکدام مخاطب های خود را پیدا کرده اند.اما متاسفانه در کارهی اجتماعی سیما و خصوصا فیلم و سریالها – که پر بیننده ترین برنامه ها هم هستند - این نکته رعایت نمیشود . ممکن است کسی فیلم اجتماعی بسازد که اصلا خودش برداشت درستی از اجتماع ندارد. خود کارگردان باید فهم درستی در مورد موضوعی که در فیلم میخواهد به آن بپردازد داشته باشد. مثلا اگر فیلمی در مورد ازدواج جوانان ساخته میشود باید بداند چه خطراتی جوانان اجتماع مارا تهدید میکند, در یک ازدواج درست آشنایی طرفین بر چه مبنایی است/ اگر این آشنایی به صورت هوس باشد به کجا میانجامد . باید بداند اسلام در این مورد چه گفته و چه راهکارهایی داده و چه خط قرمز هایی دارد . متاسفانه و بازهم متاسفانه تلویزیون ما الان چنین نیست. مثلا برنامه ساخته میشود و در آن نشان میدهد که مرد نامحرم آمده دم در و با برادر کار دارد و دختر می آید جلو و با سر حرف را باز کردن سعی میکند خود را در دل او جا کند . متاسفانه مد هم شده! و هزار مدل دیگر...
اگر فیلم اجتماعی – ولو طنز – میسازید باید از متخصصان این حوزه کمک بگیرید . هم از لحاظ بحث های روانشناسی و جامعه شناسی آن که باید از متخصص متعهد! کمک بگیرید مثلا آقای نقویان یا خانم نیلچی زاده متخصص در امور جوانان و خانواده هستند و تجربه های خوبی هم دارند .ساخت یک سریالی که راه حل مشکل را در عین لطافت و طنز نشان بهد هنر است . لودگی که هنر نیست.ضمنا آخر کار چک کنید که آیا چیزی بر خلاف اسلام در فیلم هست یا خیر . برای جلوگیری از بداموزی های اجتماعی باید افراد متخصص فیلم را چک بکنند. نمیشود اول فیلم را بیرون داد و مردم تاثیر بگیرند بعد آن را نقد کرد . متخلفی که کار خلاف شرع - مثل چشم چرانی – را در فیلم عادی و بدون مشکل نشان میدهد باید مجازات شود. رئیس پخش هم باید اگر کار خلافی در فیلم نشان داده شد و از دستش در رفت جوابگو باشد تا روسای بالاتر.
پس نکته دوم این شد که صدا و سیما هم وغم خود را روی بالا بردن کیفیت و تنوع کارهای خود قرار دهد.در ضمن کمبود امکانات به هیچ عنوان مطرح نیست. اگر حرف خوبی برای گفتن داشته باشید همیشه گوشی برای شنیدن هست! حتی اگر لکنت داشته باشید. ما نمیدانیم چه میخواهیم بگوئیم و در برنامه هایمان انسجام نداریم ولی در جایی که حرفی برای گفتن داریم بیننده جذب میشود .مثلا در انیمیشن شاهنامه که به تازگی از شبکه آموزش پخش میشود. کار با امکانات بسیار کمی ساخته شده. نقاشی ها متحرک نیست اما خود مضمون جالب شاهنامه و روایت مناسب آن توسط راوی کشش لازم را برای دنبال کردن ماجرا ایجاد میکند .
3-سومین نکته که از همه مهمتر است اینکه صدا و سیما باید در فکر تربیت جامعه باشد و به وسیله همین سریالها و فیلمهای طنز , سطح فکر و فرهنگ مردم را بالا ببرد تا به بالا تر نگاه کنند . و انسانیت را در آنها زنده تر کند.اهداف عالی اسلام را بشناسند .هدف از زندگی در این جهان را بفهمند . ناپایداری دنیا را حس کنند . به دنیا دل نبندند . یاد بگیرند با هوا و هوس مقابله کنند .باید با یاد دادن و گوشزدکردن مداوم و نامحسوس احکام و اصول اسلام به صورت لطیف و هنری فطرت انسانها را روشن نگهداشته و انها را بیمه کنیم. در سریالها به طور عملی و نه با نطق و کلام احکام را یاد بدهید. در سریال خوب زندگی کردن را یاد دهید.انقدر تکرار کنید با دیدهای متنوع که مد شود. تا خوب زندگی کردن اموخته شود. نهادینه شود . مردم الگو میگیرند. بدی بد بودن را به صورت چندش آور نشان دهید. بد بودن خنده دار نیست که برای خنده در فیلم طنز نشانش دهید. احادیث زنده کننده روحند. بازیگرانتان اهل نماز و حدیث باشند .عادی بودن قران خواندن را در زندگی روزانه نشان دهید. یادش بخیر در سریال همسران ساخت آقایان رسام و بیرنگ معلوم بود سریال در مورد یک خانواده مسلمان ایرانی ساخته شده. نماز میخواندند/ ماه رمضان روزه بودند / با نامحرم تقریبا به عرف رفتار میکردند و... .
الان سریال را نگاه میکنی اصلا معلوم نیست مال چه دین و فرهنگی است.اگر بازیگرها را نشناسی نمیشود گفت که فیلم را یک مسلمان ساخته غیرت / حیا / محرم و نامحرم /رفتار انسانی و شرافتمندانه ... اینها اصلا ضدش در فیلمها – خصئصا فیلمهای طنز ما – ارائه میشود مثلا همین سریال چهار دیواری!! را چک کنید.
سریال طنز باید چندش آور بودن کار بد را نشان بدهد. کار بد خنده دار نیست. باید عجیب بودن بدی را نشان بدهد نه اینکه آن را عادی اش کند. سربال های قدیمیتر تقریبا اینطور بودند. آرایشگاه زیبا/ ازدواج پر ماجرا/ روزی روزگاری / همسران / و... . اینها طنز بودند و در عین حال هدفمند هم بودند . لوده نبودند. اما الان سریالها لودگی و هجو است. کارگردانهای خوبتان را چه کار میکنید؟ برای ویترین نگه ندارید.
سریال باید هدف را در مردم بیدار کند و کمکشان کند تا کم کم فقط به زندگی مادی خودشان فکر نکنند و جهان را در حد کلان ببینند . اصول اسلامی و انسانی مثل ایثار و عزت نفس را در آنها بیدار کنند.از لحاظ سیاسی باید دست صهیونیسم بین الملل را ببینند. کلا هدف از ساخت هر برنامه ای باید اینها باشد . یعنی هدف خدا و رسیدن به او و عمل به دستورات او باشد . پیاده کردن اسلام باشد. این هدف را در قالب برنامه های مختلف پیاده کنند .هدف از ورزش سلامتی ذهن و جسم هر دو است . پس اگر فوتبالیستی بی ادب شد و بد اخلاق بود یا عمل منافی اخلاق و اسلام انجام داد دیگر شایسته ورزشکار بودن نیست ولو اینکه بهترین گلزن دنیا هم باشد دیگر باید اخراج شود چون وجودش با هدف اصلی انجام ورزش که سلامت روح و روان است منافات دارد . تازه سلامت روح و روان پیدا کنیم تا خدا را بهتر عبادت کنیم و بهتر بشناسیم و به او برسیم.
اگر اخبار با اذان یکی شد طبیعی اش این است که اذان پخش شود و اخبار اندکی با تاخیر پخش شود چون هدف از شنیدن اخبار این است که از اوضاع جهان مطلع باشیم تا درست تصمیم بگیریم و وظیفه ء خود را بفهمیم چیست و به آن درست عمل کنیم. تا خدا از ما راضی باشد.این وظیفه هم اول از همه در مقابل خداست یعنی بفهمیم حالا که اوضاع جهان اینطور شده خدا از ما چه میخواهد ما چه بکنیم تا خدا راضی باشد خدا الان از ما چه میخواهد ما آن را انجام دهیم . پس هدف ما رضایت خدا است و عمل به دستورات خداست. هدفمان این نیست که فقط خبر داشته باشیم که بی خبر نباشیم !! بی خبر نباشیم که چه بشود؟پس اذان که با اخبار تداخل پیدا کرد چون هدفما ن را رضای خدا میدانیم اول نمازمان را میخوانیم بعد اخبارمان را گوش میدهیم. وقت اخبار را میشود عوض کرد ولی آذان را نه!!! وقتی نمازت را به موقع خواندی اخبار را هم درست تر تحلیل میکنی.
در همه برنامه های صدا و سیما باید اینگونه باشد یعنی باید هدف از ساخت هر برنامه مشخص باشد تا دیگر کارها با آن میزان شود. هدف هم اجرای اهداف اسلام و خدا باشد.
صدا و سیما اگر درست رفتار کند مطمئنا مردم ترجیح میدهند ان را نگاه کنند. سرعت بگیرید ...همت کنید...توسل و توکل ... هرکس در هر جا که هست... عاقل نا امید نمیشود و پشتکار دارد. صدا و سیمائیهای عزیز لوده ها را کنار زده و خودتان باشید . میتوانید اگر سعی کنید.
و السلام اللهم عجل لولیک الفرج.